| Szárazbab főzelék feltéttel. receptFőzelékek Hozzávalók: Hozzávalók: 25 dkg tisztított szárazvavk (vagy 1 csomag bolti), 2 fakanál disznózsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd tisztított fokhagyma, 2-3 db babérlevél. Ízlés szerint só, őrölt fekete bors (vagy morzsolt csombord), fűszerpaprika (egy kevés csípős is), ecet, cukor. A tálaláshoz: tejföl. Elkészítés: A babot előző este kiválogatjuk, jó alaposan több léből átmossuk, hideg vízben áztatjuk, és egész éjszakára is így hagyjuk. Másnap reggel leöntjük róla a vizet és feltesszük főzni 2-3 babérlevéllel annyi sós vízben, amennyi biztonsággal ellepi. A sót mindenki saját szájíze szerint tegye. Készítsünk disznózsíron világos rántás vörös- és fokhagymával, valamint pirospaprikával. Ezzel sűrítsük a főzeléket, amikor a bab már megpuhult. Ekkor a babérleveleket kidobjuk a megfőtt babból. Keverjünk bele kevés tejfölt, borsozzuk, gyengén cukrozzuk, és savanyítsuk pici ecettel. A végén a rántással rövid idő alatt összeforraljuk. Tálaláskor dinsztelt vöröshagymát tehetünk rá, de ezt füstölt kolbászkarikákkal is dúsíthatjuk. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |