| Sárgaborsó-főzelék receptFőzelékek Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó kevés füstölt oldalas, (vagy ennek hiányában szalonnabőrke) 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma babérlevél ételízesítő 2 evőkanál étolaj 1 evőkanál liszt Elkészítés: A sárgaborsót előző este hideg vízben beáztatjuk. (Ha hirtelen ötlettől vezérelve szeretnénk elkészíteni, akkor sincs semmi baj, így is, úgy is hamar megfő.) Egy megfelelő edénybe beleöntjük a megmosott sárgaborsót, hozzáadjuk az apróra összevágott vöröshagymát, fokhagymát, füstölt dolgokat, babérlevelet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje. Szórunk bele egy kevés ételízesítőt (ki melyiknek a híve), mert a zöldséges íz csak előnyére válik a főzelékünknek. Ha felforrt, másfél órai lassú főzés következik. Időnként megnézzük, mennyire puhul, illetve fő szét a borsó. Amikor szétfőtt, egy nagyon "vékony" rántással berántjuk. Azért nevezem vékonynak, mert akár el is hagyhatnánk, a főzelék akkor is sűrű lesz. De a megszokott ízek miatt nem árt egy kis rántás. Ehhez az étolajat felforrósítjuk, beletesszük a lisztet és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor levesszük tűzről és félretesszük, hogy kihűljön. Ugyanígy levesszük a tűzről a főzeléket is, hogy kicsit az is visszahűljön. Én ezt azért találtam ki, mert ez esetben nem kell a rántáshoz vizet önteni, és nem is csomósodik be, amikor a főzelékhez öntjük. Amikor ez megtörtént, egyet forralunk rajta és már el is készült. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |