| Svéd gyömbéres keksz receptSütemények, édességek Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, ½ kávéskanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 5 dkg puha vaj, 3 evőkanál méz. A fűszerkeverékhez: 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér, fél kávéskanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 késhegynyi frissen őrölt bors. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert egy kis tálkában, és magunk mellé készítjük. A tésztához a lisztet beletesszük egy nagy tálba, és hozzászórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híján az összes cukrot (a maradék a kekszek tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat. Ezután a vajdarabkákat és a fűszeres-cukros lisztet összemorzsoljuk a kezünkkel, majd hozzákanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsire, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van, vigyázat, könnyen megpirulnak! Miután megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről. 16-18 db lesz belőle. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |