| Pötyike (csokiskeksz) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 400-500 g háztartási keksz (ízlés szerint 5-20 dkg dió) 0,5 dl rum 1 margarin kocka (250g) 1,5-2 dl tej 20 dkg cukor 3 dkg kakaópor 1 ek liszt Elkészítés: A kekszet apró darabokra törjük (legalább 8 felé), a diót durvára vágjuk. Összekeverjük őket, meglocsoljuk a rummal. A tejet, cukrot, lisztet, kakaót 5 percig főzzük, állandó kevergetés mellett. Beletesszük a margarint, újra forraljuk. Az így kapott kakaós sűrű folyadékot ráöntjük a keksz-dió halomra, jól összekeverjük. Celofánba rakjuk, hengert formázunk belőle, vagy sütőformába (őzgerinc) tesszük, belenyomkodjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, míg megkeményedik és szeletelhető lesz. Tanácsok: Mi dióval "dúsítva" szeretjük, de enélkül is finom. Az apróra törést én úgy csinálom, hogy nejlonzacskóba teszem - pl. a diót - és a húskloffolóval párszor ráütök... Rum helyett lehet használni rumaromát is. A keksz pár óra alatt magába szívja a kakaós masszát (+a rumot), és megpuhul. Ez az adag egy átlag őzgerincforma mennyiség. Érdemes hidegen szeletelni, ha sokáig van melegen, morzsolódik. (Nálunk sosincs sokáig melegen, mert szinte azonnal elfogy. :)... ) Elkészítési idő: 20 perc Kalóriatartalom: sok.. kcal Szénhidráttartalom: sok... gramm Zsírtartalom: közepes... gramm A receptet beküldte: somaeszter Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |