| Sárika szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: Az egyik tésztához: 30 dkg liszt,10 dkg cukor,8 dkg zsír vagy 10 dkg margarin,1 csapott kanál kakaó,1 tojás,1 késhegynyi szódabikarbóna, 5 ek tej. A másik tésztához: 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek liszt. A krémhez: 1 dl rum,2,5 dl tej,3 púpozott kanál liszt,1 tojásássárgája, vanília,20 dkg vaj, 25 dkg cukor. A mázhoz: 10 dkg cukor, 2 ek. kakaó, 1-2 ek. feketekávé,tej vagy víz,10 dkg vaj. Elkészítés: Mindkét tésztát ugyanabban a tepsiben sütjük meg. Az első tészta anyagait összegyúrjuk, és a tepsi hátán két egyforma lapot sütünk belőle. A második tulajdonképpen piskóta tészta. A cukorral habosra kevert tojássárgájákhoz hozzávegyítjük a cukrot és a tojáshabot, és kikent tepsiben megsütjük. Deszkára borítjuk. A krémhez a lisztet a hideg tejjel simára kavarjuk a tojássárgájával, vaníliával együtt,majd sűrűre főzzük. Állandó keverés mellett kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és apránként hozzádogozzuk a vaníliás pépet. Az egyik barna lapot meglocsoljuk a rum felével, rákenjük a krém felét,ráigazítjuk a piskótalapot, erre a többi krémet,befedjük az ugyancsak rummal meglocsolt barna lappal. Az összeállított tésztára ráteszünk egy súlyos deszkát, és kissé megnyomkodva összeigazítjuk a tésztát Elkészítjük a mázat:a cukrot, a kakaót,folyadékot és a vajat gyenge tűzön összeolvasztjuk , levéve a tűzről addig kavarjuk, míg vastagodni kezd, akkor a tésztára öntjük és gyorsan elsimítjuk. 1-2 napra hűvös helyre tesszük, csak azután vágjuk fel. A receptet beküldte: ypszike Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |