| Sárgabarackos - kókuszos parfétorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 3 tojás 10 dkg cukor 6-8 sárgabarack vagy 1 doboz (425 ml) barackbefőtt 1/2 citrom leve 4 evőkanál sárgabaracklikőr 750 g tejszín 10 dkg az alján csokoládéban mártott kókuszos habcsók 11 dkg étcsokoládé 1 vaníliarúd folpack Elkészítés: A szétválasztott tojások sárgáját 5 dkg cukorral addig keverjük, amíg a cukor feloldódik. A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük, és közben beleszórjuk a többi cukrot. A habot a tojáskrémbe forgatjuk. Két részre osztjuk, és az egyik adagot lefedve hűtőbe állítjuk. A sárgabarackokat az alsó felükön kereszt alakban bevágjuk, majd 1 percre forrásban lévő vízbe merítjük. Jéghideg vízzel rögtön leöblítjük, és héjukat lehúzzuk. A gyümölcsöket kimagozzuk, és a díszítéshez félretett néhány darab kivételével rúdmixerrel pürésítjük. A pürét a citromlével és 2 evőkanál baracklikőrrel együtt a szobahőmérsékletű tojáshabos masszába forgatjuk. A tejszínből 250 g-ot kemény habbá verünk, és ezt is a szobahőmérsékletű masszába forgatjuk. Folpackkal kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és letakarva 2-3 órára mélyhűtőbe állítjuk, amíg teljesen megfagy. A következő réteghez a finomra morzsolt habcsókokat a hűtőből kivett tojáshabba forgatjuk. A vaníliarúdat hosszában felhasítjuk, és belét kikaparjuk. A vaníliavelőt a maradék likőrrel összekeverjük, és 5 dkg lereszelt csokoládéval együtt a habcsókos masszába vegyítjük. Beleforgatjuk a maradék tejszín feléből vert kemény habot, és a fagyott krémrétegre simítjuk. Letakarva 2-3 órára visszatesszük a mélyhűtőbe, amíg teljesen megszilárdul. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. A maradék csokoládét lereszeljük, és kevés kivételével a habba vegyítjük. A csokoládés habot fagylaltoskanállal a fagyott krémrétegre adagoljuk. Végül a parfétortát a cikkekre vágott félretett sárgabarackkal és a maradék csokoládéreszelékkel díszítjük. Tanácsok: A masszát folpackkal kibélelt szögletes pástétomformában is lefagyaszthatja. A tortát több nappal korábban elkészítheti, és mélyhűtőben tárolhatja. Fogyasztás előtt a fólia segítségével emelje ki a formából, majd a fólia eltávolítása után kb. 10 percig a hűtőben hagyja kissé felengedni. Vízbe mártogatott hosszú, széles pengéjű késsel szeletelje! Ezt a nyelvünkön szétolvadó hideg nyalánkságot tetszés szerint más idénygyümölccsel is kipróbálhatja! Elkészítési idő: kb. 1 óra 1 szelet: kb. 350 kcal A receptet beküldte: szami76 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |