| Sárgabarackos szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 12,5 dkg finomliszt 12,5 dkg zabpehely 12,5 dkg dió, durvára őrölve 10 dkg cukor 1 csipet só 15 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve A töltelékhez: 30 dkg aszalt sárgabarack 1 dl frissen facsart narancslé 1 dl rum ½ dl víz 4 evőkanál cukor ½ citrom leve ½ kávéskanál őrölt fahéj esetleg még néhány evőkanál víz Tálaláshoz: baracklekvárral ízesített tejszínhab a tepsi kikenéséhez kevés vaj Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy lábosba, ráöntjük a narancslevet, a vizet és a rumot, aztán hozzákeverjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt fahéjat. Mérsékelt lángon annyi ideig főzzük, hogy az aszalt barack puhára főjjön. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Ha a barack megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, és ha a végeredmény sűrűbb, mint egy szokásos baracklekvár, kellő mennyiségű vízzel felhígítjuk. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk egy 30x20 cm-es tepsi alját és oldalait. A tészta pár pillanat alatt elkészül. Beleszórjuk egy tálba a lisztet, a zabpelyhez, a durvára őrölt diót, a cukrot és a sót, majd ráöntjük a langyos, olvadt vajat, és az egészet összekeverjük. Olyan lesz, mint a nedves homok, és ez így rendben is van. A tészta felét egyenletes vastagságban beleöntjük a kivajazott tepsibe, majd jöhet rá a töltelék, végül pedig a tészta másik része, egyenletes vastagságban rámorzsolva. A sütit a forró sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, barackos tejszínhabbal tálaljuk. A receptet beküldte: Gvivike Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |