| Ropogós csavart stangli receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: (12 darabhoz)) 30 dkg finom búzaliszt, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg világos rozsliszt, másfél teáskanál só, 1 tasak élesztőpor, 1 teáskanál cukor, 5 dkg hideg vaj, 2,2 dl jéghideg víz, 1 tojássárgája; a díszítéshez: 2 evőkanál hántolt szezámmag, 2 evőkanál mák, 3 evőkanál reszelt sajt, vaj a sütéshez Elkészítés: A kétféle lisztet a sóval, élesztővel és cukorral összekeverjük. A hideg vajat kis forgácsokban hozzáadjuk, és a lisztes keverékkel morzsás állagúra gyúrjuk. A jéghideg vizet apránként hozzáöntjük. Ne maradjanak kis vajdarabkák benne! A tésztából cipót formázunk, és fóliába tekerve 30 percre hűvös helyre tesszük. Hogy a tészta szép leveles legyen, hatszor végezzük el a hajtogatást. A tésztát lisztes deszkán 40x20 cm-es négyszöggé nyújtjuk. A felesleges lisztet lesöpörjük róla. A két külső harmadát a középsőre hajtjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és letakarva 20 percre hűtőbe tesszük. A következő kinyújtás előtt a tésztalapot 90 fokkal elfordítjuk. 50x30 cm-es négyzetté nyújtjuk, a felesleges lisztet eltávolítjuk, és a külső harmadokat a középsőre hajtjuk. 20 percre hűtőbe Az eljárást még kétszer megismételjük. A tésztát a hajtogatások között minden alkalommal 20 percig hideg helyen pihentetjük. A hatodik hajtás után azonban ne csak 20, hanem 45 percre tegyük hűvös helyre. Egy sütőlemezt kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán 50x36 cm-es négyszöggé nyújtjuk, a széleit egyenesre vágjuk. A tésztát hosszában elfelezzük, így 25 cm-es tésztalapokat kapunk, amelyeket 12-12 egyforma széles csíkra vágunk. A tésztacsíkokat hosszában kissé megnyújtjuk, 2-2 csíkot spirálban összetekerünk, és a tepsire tesszük őket. Szobahőmérsékleten, letakarva 45 percig kelesztjük, majd kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük. A stanglik egyik harmadát szezámmal, a másikat mákkal szórjuk meg, a harmadik üres marad. Előmelegített sütőben 210 fokon 20 percig sütjük őket. A tekercsek üresen maradt harmadát egy kis tojássárgájával megkenjük, és sajttal megszórjuk, majd a stanglikat még 5-10 percig sütjük. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |