| Rakott makaróni sütőben - Pasticcio receptTésztafélék Hozzávalók: 3/4 kg darált hús 1 hagyma apróra vágva 3-4 cikk fokhagyma fűszerek ízlés szerint: 3-4 szekfűbors, 1 darabka fahéj, csipetnyi vadmenta, só, bors 3-4 turmixolt paradicsom v. 200-250 ml paradicsomkonzerv 5-6 tojás reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben 1 kg vastag, hosszú makaróni besamel mártás Besamel mártás 1 csésze liszt 4 csésze tej 4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír 2 tojás 1 csésze reszelt sajt (parmezán típusú) só, bors, reszelt szerecsendió Elkészítés: Fehér rántást készítünk, a felforrósított zsiradékba tesszük a lisztet, és egészen világosra pirítjuk állandó keverés (pár perc) mellett. A sűrű keverés mellett lassan hozzáöntjük a forró tejet, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. Körülbelül 10 percig főzzük állandó keverés mellett, nagyon lassú tűzön. A főzési idő addig tart, amíg a krém be nem sűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk amíg langyos lesz, majd hozzáadjuk a két tojást, jól összekeverjük, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha túl sűrűre sikerül, tejjel lehet hígítani, ha viszont túl hígra, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha netán becsomósodik, turmixgépben pár perc alatt helyrehozhatjuk a hibát. A makaróni elkészítése: A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk a forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfővi a levét. A legjobb a darált húst előtte való nap elkészíteni. Ha kihűlt, beletesszük két tojás fehérjét habbá verve. Majdnem készre fűzzük a makarónit (kb. 10 perc helyett csak 8 percig főzzük), majd leszűrjük. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, egyenlően elosztjuk a tojásos makarónit. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Rátesszük, egyenlően elosztjuk a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, egyenlően szétosztjuk. Ráöntjük a besamel mártást, ezt is egyenlően szétosztjuk, majd megszórjuk bőségesen reszelt sajttal. Közepes sütőben, alsó rácson addig sütjük amíg az alja is át nem sül, és a teteje szép piros nem lesz. A receptet beküldte: shamila Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |