| Hússal rakott tök receptZöldséges ételek Hozzávalók: 1 egész főzőtök (10 dkg tök 30 kcal - de tisztítva vedd figyelembe) Töltelékhez: 30 dkg darált hús (sertésből 10 dkg 160 kcal, pulyka - 110) 1 nyers tojás (66 kcal) 1 kis fej vöröshagyma (10 kkg 39 kcal) 2 gerezd fokhagyma (10 dkg 134 kcal) 2 ek főtt rizs (10 dkg 400 kcal) 2 ek tejföl ( 1 dl 130 kcal) 5 dkg reszelt sajt (10 dkg 400 kcal) só, bors, olaj Kapormártás olaj 2 ek liszt (1 ek kb 80 kcal) 2 csomag kapor (10 dkg 134 kcal) 2 dl tej (1 dl 60 kcal) 1 dl tejföl ( 130 kcal) só, citromlé, esetlegt cukor vagy édesítő Elkészítés: A tököt hámozd meg, vágd kétújnyi karikákra, és vágd ki a magos részt. Majd fektesd a karikákat kiolajozott tűzálló tálba, kicsit sózd be őket. A karikák alját béled ki egy kis tökkel, hogy majd a töltelék ne ragadjon le. Ezek után rakj a karikákra még egy sor tököt. Vagyis egy-egy adag 2 karikából álljon. Ezt is sózd meg. Közben a darált húst keverd össze a reszelt hagymával, a fűszerekkel, a tojással, a risszel és a fokhagymával. A kész töltelékkel töltsd meg a tökkarikákat, kicsit púpozd is rá. Majd a halmok tetejére rakj egy-eegy kiskanál tejfölt. Mehet a sütőbe, 160 fokon pk 20-25 perc. Majd vedd ki, szórd meg a halmokat egy kis reszelt sajttal, és tedd vissza annyi ideig, míg a sajt szép aranybarnára pirul. Közben készítsd el a kapormártást. Egy edényben forrósíts olajat, adj hozzá lisztet és az aprított kaprot. Pirítsd át, majd öntsd fel a tejjel és sózd meg. Lassú tűzön sűrítsd be, mjajd ad hozzá a tejfölt. Ha kell, citromlével dobd fel. A tököt a mártással és esetleg főtt rizzsel tálald. A receptet beküldte: Loni Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |