| Pulykasült zöldségekkel receptHúsételek Hozzávalók: : 1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg) 10 dkg vaj ½ l húsleves 100 g tejszín só, bors étkezési keményítő A zöldségekhez: 12 közepes sárgarépa 60 dkg kelbimbó 60 dkg zöldbab 1/2 l zöldségleves (leves kockából) 50 g vaj 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem só, bors Elkészítés: A pulykát dörzsöljük be kívül-belül sóval, borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával összekötözzük. A pulykát a mellével lefelé sütőlapra helyezzük, és megöntözzük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Amikor már a pecsenyelé kezd barnulni, akkor hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt puhára sütjük, s közben folyamatosan locsolgatjuk. Ezek után megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilógrammonként durván egy óra sütési idővel számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába - akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk. A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, majd felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten összeforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, végül fűszerezzük. Miközben a pulyka sül, elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megtisztítjuk, a babot is előkészítjük, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát kereszt alakban bevágjuk. Majd a megtisztított zöldségeket forró sós vízben félpuhára pároljuk. Miután megpároltuk, még egy kicsit egy serpenyőben olajat öntünk, felhevítjük és beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük ízlés szerint, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket.. Köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé A receptet beküldte: Polli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |