| Pulykasült barnamártással, paleo gombóccal receptHúsételek Hozzávalók: 2 pulyka felsőcomb só, bors 1 evőkanál kókuszzsír A mártáshoz: 1, 5 kg feldarabolt borjú vagy marha lábszárcsont 5 dkg kacsazsír 2 nagyobb aprított lilahagyma 2 sárgarépa 1 kisebb zeller 1 gerezd fokhagyma 2 babérlevél 1 ág kakukkfű 2 evőkanál paradicsompüré só, egész fekete bors 5 dl víz 5 dl száraz vörösbor A gombóchoz: 2 tojás 4 dkg tökmag liszt 4 dkg napraforgómag liszt 1 csokor aprított petrezselyem Elkészítés: A pulykacombokat sózzuk, borsozzuk, és kizsírozott tepsibe tesszük. Kevés vizet öntünk alá, és alufóliával szorosan befedjük. 180 fokos sütőben egy órát sütjük, majd a fóliát levesszük, és piros ropogósra sütjük. A mártás előkészítése: A darabolt csontot kizsírozott tepsire fektetjük és 180 fokos sütőben alaposan megpirítjuk. Sütés közben ajánlott megforgatni, hogy minden oldala egyenletesen piruljon. A művelet kb. másfél-két órát vesz igénybe. A hagymát forró zsírban megpároljuk, rátesszük a sárgarépát, zellert, fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot, paradicsompürét. Felengedjük 5 dl vízzel, 5 dl borral, hozzáadjuk a pirított csontokat, és kb. 2-3 órát főzzük. A csontokat eltávolítjuk, és a mártást sűrű szitán átpasszírozzuk. A gombócokhoz a tojást kikeverjük a kétféle magliszttel, sóval, borssal, petrezselyemmel, apró gombócokat formálunk belőle, és forró, sós vízben pár perc alatt megfőzzük. (Hasznos a kezünk ügyébe tenni egy langyos vízzel teli tálat, hogy ne ragadjon rá a massza.) A kész gombócokat a pulykasülttel és a mártással tálaljuk. Tanácsok: Ez az étel téli hétvégére ajánlott, mert sokáig kell sütni-főzni. A receptet beküldte: syria Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |