| Öregember táltos levese receptLevesek Hozzávalók: 1 kg. marhalábszár, 1 kg. marhafartő 2 kg. burgonya, 80 dkg. zöldpaprika, 50 dkg. érett paradicsom, 20 dkg. füstölt sajt, finomra reszelve, 2 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, 2 evőkanál sertészsír,3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db. babérlevél, 1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 1 dl. tejföl, 2 evőkanál liszt, 20 dkg. vékony metélt, 1 csokor petrezselyem levél, só szükség szerint. Elkészítés: A húst kisebb kockákra vágjuk, majd gulyáshúsként megszórjuk fűszerpaprikával. A vöröshagymát finomra vágjuk és kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikás húst és annyi hideg vizet öntünk alá, amennyi ellepi. Lassú tüzön a húst félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott, érett paradicsomot és a nagyobb kockákra vágott zöldpaprikát. Csak most ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, babérlevéllel, a zúzott fokhagymával, törött köménymaggal és morzsolt csomborral. Ha a lé felforrt ellenőrizzük a folyadék mennyiségét, ha szükséges pótoljuk. A félig kész ételhez hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a legvégén az apróra vágott petrezselyem zöld felét. A tésztát külön edényben, enyhén sós vízben főzzük ki, és külön tálon tálaljuk. Tálaláskor kínáljunk hozzá reszelt füstölt sajtot, tejfölt, apróra vágott petrezselyem zöldet és felszeletelt erős paprikát. Tanácsok: Kifejezetten ízletes nagyobb társaságnak bográcsban főzve. Kisebb adagok is főzhetők a hozzávalók mennyiségének arányos csökkentésével.Ízletesebb, ha petrezselyemzöld helyett lestyánlevelet használunk. Elkészítési idő: 150 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |