| Mogyoró koszorú receptSütemények, édességek Hozzávalók: 5 dkg mazsola 15 dkg zsemlemorzsa 25 dkg örölt mogyoró 2 evőkanál rum reszelt citromhéj 2 csomag vaníliás cukor 3 tojássárgája 1 tojás 1,5 dl tejszín 5 dl tej 3 dkg élesztő 12 dkg vaj vagy sütőmargarin 28 dkg kristálycukor 35 dkg finomliszt 1 csipet őrölt fahéj Máz 1 tojásfehérje 2-3 evőkanál baracklekvár 5 dkg porcukor mogyoró Elkészítés: A töltelékhez 3,5 dl tejet felforralunk 5 dkg vajjal vagy sütőmargarinnal, 20 dkg cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Belekeverjük a zsemlemorzsával összekevert őrölt mogyorót, a mazsolát, ízlés szerint rumot és fahéjat, majd az egészet újra felforraljuk és lehűtjük. Langyos tejből, élesztőből és egy kevés lisztből kovászt készítünk. Ha megkelt, összekeverjük a liszttel, a maradék cukorral és a puha vajjal vagy sütőmargarinnal, 1,5 dl langyos tejjel, fél deci tejszínnel, a tojással, 2 tojássárgával és a maradék vaníliás cukorral. Reszelt citromhéjjal és cseppnyi rummal ízesítjük, majd a tésztát hólyagosra dagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a mogyorós töltelékkel, majd felcsavarjuk, mint a beiglit. A két végét összeillesztjük, és kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett koszorúformába tesszük. További félórát kelesztjük, majd a tetejét tojássárgával megkenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Ezután tepsire borítjuk, újra megkenjük tojássárgával, és azonos hőmérsékleten 5 perc alatt az oldalát is aranybarnára sütjük. Amikor kihűlt, forró baracklekvárral megkenjük a tetejét. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |