| Mézes zserbó: receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg kristálycukor 2 evőkanál méz 0,5 dl tej 1 tojás 1 kiskanál keserű kakaópor 45 dkg finomliszt 1 kávéskanál szódabikarbóna 10 dkg Rama A krémhez: 2 csomag Vanillincukor 5 dl tej 1 dl (10 dkg) búzadara 20 dkg porcukor 20 dkg Rama A nyújtáshoz:egy kevés finomliszt A mázhoz: 2 evőkanál víz 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 10 dkg kristálycukor 5 dkg Rama Elkészítés: A tésztához valókat a liszt és a szódabikarbóna kivételével tűzálló tálba tesszük, majd vízgőz fölött kb.15 perc alatt kicsit sűrű, enyhén karamellszínű masszává főzzük. A tűzről levéve azonnal összegyúrjuk a szódabikarbónával elkevert liszttel. Nyomban négy részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 23x30 cm-es lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C, légkeveréses sütőben 155 °C), kb. 5 percig sütjük vigyázva, mert gyorsan megéghet. A másik három lapot ugyanígy sütjük meg. A krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítve felforraljuk. A darát vékony sugárban, folytonos keverés közben beleszórjuk, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A tejes darát evőkanalanként beledolgozzuk. A kisült lapokat ezzel a krémmel egymásra rétegezzük. A mázhoz valókat 3-4 perc alatt simára főzzük, kissé hűlni hagyjuk, majd a tészta tetejére kenjük. Tanácsok: Letakarva legalább 1 éjszakára behűtjük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. A receptet beküldte: Szafy Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |