| Mézes figurák karácsonyra. receptHozzávalók: 55 dkg. liszt, 10 dkg. teavaj (vagy margarin), 25 dkg. virágméz, 1 kiskanál őrölt fahéj, 10-12 szem szegfűszeg megtörve, 3 db. tojás, 15 dkg. kristálycukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 db. tájás fehérjéje, 20 dkg. porcukor. Elkészítés: A megolvasztott vajat ( margarint), a mézet az őrölt fahéjat és a megtört szegfűszeget összekeverjük, majd felforraljuk és a liszt mennyiség felét a forró masszához tesszük, jól összekeverjük. A szódabikarbónát a tojással és a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a maradék lisztet és összedolgozzuk. A kétféle masszát tálba tesszük, majd összekeverjük, összegyúrjuk.A masszából formázhatunk kis golyókat, de kinyújtva - kb. 1 centiméteres vastagságúra - pogácsaszaggatóval, vagy szaggató formákkal kivágjuk az alakokat.Kivajazott tepsiben egymástól távolabbra helyezve előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük. Vigyázzunk, mert kb. kétszeresére duzzad és gyorsan sül a figura. Ha karácsonyi függesztett figurákat kínálunk készíteni, akkor a figurákat sütés előtt kilukasztjuk pálcikával, szalmaszállal.A mézes megkenéséhez a tojásfehérjéket a porcukorral összekeverjük és még melegen a figurákat megkenjük. Gyorsan és szabad levegőn szárítsuk. Készíthetünk csokoládémázat is, ha vajjal az olvasztott étcsokoládét melegen tartjuk és ezzel megkenjük a kisült tésztát.A hűvös helyre tett figurák előbb megkeményednek, majd omlóssá válnak. A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |