| Meggyes rácsos receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 dl tej 2 dkg éleszto 20 dkg porcukor 50 dkg lisz 25 dkg vaj vagy margarin só 1 citrom reszelt héjja 1 tojás sárgája + 1 tojás kb. 1 dl tejfol 1 kg meggy 10 dkg dió 1 mk. orolt fahéj diónyi vaj a tepsihez és deszkához liszt 2-3 ek. zsemlemorzsa Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjuk az élesztovel és 1 kk. porcukorral, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztos tejet és annyi tejfolt, hogy kozepes keménységu, rugalmas tésztát kapjunk. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb cipót formálunk belole, konyharuhával letakarjuk. Szobahomérsékleten fél óráig pihentetjuk. Megmossuk, szárazra toroljuk, és kimagozzuk a meggyet. A diót durvára megvágjuk. A maradék cukrot osszekeverjuk a fahéjjal. Kivajazunk, -lisztezunk egy kozepes méretu tepsit. A nagyobb tésztacipót, lisztezett deszkán, téglalap alakúra kinyújtjuk. A tepsibe fektetjuk, a széleken a peremét 2 centire felmagasítjuk. Az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával és a dió felével. Megrakjuk a meggyel, megszórjuk a fahéjas porcukorral, és megszórjuk a maradék dióval. A kisebb cipóból kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, "berácsozzuk" vele a sutemény tetejét. A széleken kissé lenyomkodjuk, Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk. Kozben s sutot elomelegítjuk 180 fokra. A rácsos tetejét megkenjuk a felvert tojással, és 30-35 percig sutjuk. A tepsiben hagyjuk kihulni. Deszkára csúsztatjuk, kockákra vagy rombuszokra vágva kínáljuk. A receptet beküldte: cherry41 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |