| Mángoldos pite receptHozzávalók: A töltelék: 3 szelet füstölt, házi szalonna (ha nincs, akkor inkább jó száraz sonka kell bele) 1 nagy csokor (kb. 25 levél) mángold 2 tojás + 1 tésztából kimaradt tojásfehérje 2 dl tejszín (hab vagy főző, mindegy) alacsony zsírtartalmú vagy tejföl 10% és egy kis étkezési keményítő 10 dkg reszelt sajt (mondjuk trappista) update só bors , 2 fokhagyma 1 evőkanál olíva olaj A tészta: 20 dkg liszt update + teljeskörűség 12 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj) update 1 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz csipet só Elkészítés: A mángoldot alaposan megmosom, majd kevés olíva olajon megpárolom. Fontos tudni, hogy a párolás nem elhagyható, mert muszáj térfogatot vesztenie a mángoldnak, különben nem fér bele a tésztába. A szalonnát apró kockákra vágom. A tészta hozzávalóit egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Ha nem állna össze, akkor hideg vizet teszek még bele egy fél, max. egy evőkanálnyit, de inkább a vaj adja a nedvességet, mint a víz. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát egy 26-28 centi átmérőjű, kerek tortaformába nyomkodom úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme. – Nyújtani is lehet, ha valakinek úgy kényelmesebb… – 5-10 perc alatt, fehéredésig sütöm. Amíg a tészta sül, lereszelem a sajtot és összekeverem a tojásokat és a felvert tojásfehérjét a tejszínnel. Sózom, borsozom. Kiveszem a tésztát, ha felhólyagosodott, akkor a púpokat villával kiszúrom és a villa lapjával lenyomkodom. Rászórom a szalonnát és ráteszem a kihűlt mángoldot. Ráöntöm a tojásos tejszínt és megszórom a reszelt sajttal. Visszateszem a sütőbe. kb. 40 percig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje. Tanácsok: Langyosan és hidegen is finom, de másnapra is lehet belőle csomagolni tízóraira vagy ebédre, ha marad… Friss paradicsommal Elkészítési idő: 70 perc A receptet beküldte: Cucicsillag Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |