| Mandulás epertorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 1 evőkanál porcukor, 10 dkg hideg margarin, 1 tojássárga, 2-3 evőkanál hideg víz. A mandulakrémhez: 25 dkg mandula, 15 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt, a torta tetejére 30 dkg eper és esetleg 2 evőkanál eperlekvár, kevés margarin a forma előkészítéséhez, kevés liszt a tészta nyújtásához. Elkészítés: Előző este elkészítjük a tésztát. A lisztet és a porcukrot beleszórjuk a késes betétű robotgépbe, hozzákockázzuk a margarint, és addig járatjuk a gépet, amíg morzsás keverékké nem áll össze az egész. Ekkor áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, aztán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután 20x5 cm-es hurkává formáljuk, becsomagoljuk folpackba, és 1 éjszakára a berakjuk a hűtőbe. Ha nincs késes robotgépünk, akkor sincs vész, nyugodtan megcsinálhatjuk enélkül is a tésztát. A lisztet és a porcukrot összekeverjük egy tálban, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg, szinte fagyos margarint. Ujjaink begyével tempósan összemorzsoljuk őket, és amikor a keverék már grízszerű, hozzáadjuk a tojássárgát meg a vizet. Néhány mozdulattal összegyúrjuk a tésztát, és ugyanúgy hurkává formáljuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, mintha géppel készítettük volna. Másnap előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű, 4-5 cm magas peremű gyümölcstortaformát. A tésztát kivesszük a hűtőből és a még fagyos tésztát a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán belereszeljük a tortaformába. Csinosan elrendezzük, jól bele is nyomogatjuk a formába, és néhány helyen megszurkáljuk egy villával. Gyorsan elkésztjük a mandulakrémet. A mandulát a cukorral együtt finomra daráljuk, aztán robotgéppel felhabosítjuk a margarint egy keverőtálban. Felváltva hozzádolgozzuk a cukros mandulát és egyenként a tojásokat, végül fakanállal belekeverjük a lisztet is. Ezután rákenjük a krémet a tésztára, és betesszük a sütőbe. Először 15 percig sütjük, aztán lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 150 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és további 40-45 perc alatt teljesen készre sütjük. Ezután kivesszük, megvárjuk, amíg kihűl, és közvetlenül a tálalás előtt kirakjuk megmosott, megszárított eperszemekkel. Ha tovább akarjuk csinosítani művünket, akkor a gyümölcsöket megkenhetjük a langyosra melegített, pár csepp vízzel felhígított, majd átszűrt eperlekvárral. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |