| Málnás-citromos csokis torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 18 cm átmérőjű formához: Csokis-málnás sütilap: 10 dkg puha vaj 10 dkg cukor 2 tojás 5 dkg étcsokoládé 5 dkg tejcsokoládé 0,5 ek kakaó 80 g liszt 90 g málna Citromos sütilap: 4 tojás kettéválasztva 10 dkg cukor 10 dkg vaj 10 dkg liszt fél csomag sütőpor 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve A tetejére karamellizált mandula: 50 g mandulalapocska 2 ek porcukor Citrom mousse: 150 ml tejszín 150 g natur joghurt 1 citrom reszelt héja 1 tasak zselatinfix 3 ek méz 1 ek limoncello (elhagyható) Málnás mousse: 150 ml tejszín 150 g joghurt 5 dkg málna 1 tasak zselatinfix 3 ek méz Elkészítés: Csokis-málnás sütilap: 1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 2. A csokit megolvasztjuk, egy másik tálban jól elkeverjük a vajat, a cukrot, tojásokat, kakaóport és lisztet, és a végén hozzákeverjük az olvadt csokit. 3. Az egészet az előkészített tepsibe öntjük és megszórjuk sűrűn a gyümölccsel. A browniet kb. 30-40 percig sütjük majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, félbevágjuk. Citromos sütilap: 1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kivajazunk és lisztezünk egy sütőformát/vagy ha szilikonból van, akkor csak simán előkészítjük. 2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. 3. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. 4. Fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. 5. A tésztát a sütőformába töltjük, majd sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük, vagy addig, amíg tűpróbával tesztelve jó nem lesz. Vigyázni kell, nehogy közben a teteje megégjen. Ha nagyon pirulna, akkor letakarjuk alufóliával. Ha kész, félretesszük hűlni. A tetejére karamellizált mandula: A mandulát száraz serpenyőben közepes lángon pirítani kezdjük, és amikor már pirul, megszórjuk 2 ek porcukorral és hagyjuk, hogy enyhén megpiruljon-karamellizálódjon a mandula. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha ezek már mind kihűltek, csinálunk helyet a hűtőben és elkészítjük a citrom mousse-t: A tejszínt géppel kemény habbá verjük. A joghurtot, a mézet és a citrom reszelt héját elkeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinfixet és habverőgéppel legalsó fokozaton fél percig keverjük. Hozzáadjuk a likőrt, a tejszínhabot és elkeverjük. Ezt a krémet egyenlően elosztjuk és a három sütilapra adagoljuk. Az alsó csokis lapra, a félbe nem vágott citromos sütilapra, és a felső csokis lapra. De a lapokat még nem rakjuk egymásra!! Hűtőbe tesszük kb 1,5 órára, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, akkor elkészítjük a málnás mousse-t is: A tejszínt géppel kemény habbá verjük. A málnát turmixgéppel pépesítjük. A joghurtot, a mézet és a málnapépet elkeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinfixet és habverőgéppel legalsó fokozaton fél percig keverjük. Hozzáadjuk a tejszínhabot és elkeverjük. Kivesszük a hűtőből a sütilapokat és ezt a krémet is három részre osztjuk és a citrommousse-ra kanalazzuk. Mindhárom lapra jusson. Ha megvan, hűtőbe tesszük 1,5 órára. Ha letelt az idő és megdermedt ez a réteg is, akkor összerakjuk a tortát: Alulra kerül az alsó csokis lap (rajta citrom mousse és málnás mousse), ráhelyezzük a citromos sütilapot (rajta citrom mousse és málnás mousse), és rá a felső csokis lapot (rajta citrom mousse és málnás mousse). A legtetejére rászórjuk a karamellizált mandulalapocskákat és kész is vagyunk, tálalhatjuk a tortát. Tanácsok: Érdemes egyből megenni az egészet, vagy ha meg is marad, akkor gyorsan hűtőbe tenni, mert könnyen megborulhat a torta, ha sokáig áll nem hűtött helyen! A receptet beküldte: the edgeof glory Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |