| Mákvirág (nálunk kakós) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók (1 kalácshoz) A tésztához: 500 g finomliszt (BL55) 40 g friss élesztő 350 ml langyos tej 3 evőkanál porcukor 1 mokkáskanál só 2 evőkanál étolaj A töltelékhez: 8 evőkanál darált mák 8 evőkanál porcukor 50 g olvasztott vaj 12 g vaníliás cukor 1 db citrom reszelt héja A kenéshez: 1 db tojás sárgája Elkészítés: 1. Az élesztőt a langyos tejnek kb egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe. 2. Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát. 3. Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatjuk a tetejét, kongó hangot ad. Tanácsok: Amire mindenképpen ügyelni kell, hogy téglalap alakú legyen. mert olyan lessz mint az enyém a képen.Csámpás.De finom.Majd a következő jobb lessz.(szebb) A receptet beküldte: Tobzocska Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |