| Mákkrémes szilváslepény (Lajos Mari) receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 400 g finomliszt 1 tasak instrant élesztő (7 g) 80 g cukor 1 csipet só 150 g vaj/margarin 1 dl tej 2 tojás továbbá: 2,5 dl tej 2,5 dl tejszín 300 g darált mák 1 tasak vaníliás pudingpor 1 tojássárgája 40 g margarin + a tepsihez 100 g finomított kristály vagy sütőcukor 2 tasak vaníliás cukor (20 g) 1 kk őrölt fahéj 1 (bio) citrom héja 1,5 kg érett, de nem túl lágy szilva 3-4 ek morzsa-(jég-)cukor Elkészítés: Keverő-/dagasztótálban összevegyítjük a lisztet az élesztővel, a cukorral és 1 csipet sóval. A vajat/margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük, majd a robotgép dagasztóspriáljával fényesre kidolgozzuk (sűrű, tömör tésztát kapunk). Konyharuhával/ a tál fedelével letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Közben a töltelékhez összeforraljuk a tejet és a tejszínt, beleszórjuk a mákot, szelíd tűzön 10 percig főzzük-szikkasztjuk. 1 dl hideg vízben simára keverjük a pudingport, eldolgozzuk benne a tojássárgáját. A mákkrémhez adjuk a vajat/margarint, a kristály-/sütőcukrot, a vaníliás cukrot, a pudingos keveréket és a fahéjat, végül belereszeljük a gondosan megmosott citrom héját, és további 1 percig forrósítjuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. A rakományhoz megmossuk a szilvát, tiszta konyharuhába hempergetve felitatjuk róla a vizet, a szárakat eltávolítjuk. Félbevágjuk és kimagozzuk a szilvaszemeket, majd hosszanti irányban, közpen, mélyen bemetsszük őket. A sütőbe való (kb 30x40 cm-es) nagy zománcos tepsit vastagon kikenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, a széleken felmagasítjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Megkenjük a mákkrémmel, kissé egymásra csúsztatva-döntve kirakjuk a szilvaszirmokkal, és középső bordamagasságon 45 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, azonnal megszórjuk a szilvát a morzsacukor felével (ez szinte azonnal a tetejére olvad), a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a süteményt a maradék morzsacukorral (vagy fahéjas porcukorral), és kb 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formára-méretre vágva kínáljuk. Mélyhűthető! Kiadós, finom, különleges! Tipp: készíthetjük élesztős omlós tésztával is (amelyből a zserbószeletet vagy a bejglit szoktuk sütni) Tanácsok: Sütés utáni tapasztalataim: A mák kicsit lehetett volna szikkadtabb, kicsit több liszt kell bele a receptben írtnál, és kevesebb szilva is elég. Isteni finom lett!!! Ha jön a szilvaszezon, első dolgom lesz megint megsütni :) A receptet beküldte: _anatha_ Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |