| Csemegekenyér receptSütemények, édességek Hozzávalók: * 4 dkg mazsola 1/2 citrom reszelt héja 1 csipetnyi só 3 tojássárgája 1 egész tojás 5 dkg kristálycukor 7 dkg vaj vagy sütőmargarin 1,5 dl tej (kb) 2 dkg élesztő 18 dkg főtt burgonya áttörve 30 dkg liszt 3 cl rum 1 tojás a kenéshez Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. Egy kevés liszttel puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órát kelesztjük. A mazsolát rumba áztatjuk. Amikor a kovász felülete erősen berepedezik, hozzáadjuk a többi alkotórészt, és sima, kemény tésztát gyúrunk. Golyót formázunk belőle, letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. A sima golyóvá formált tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Kivajazott vagy kisütőmargarinozott tortakarikát teszünk köré, hogy sütés közben megtartsa a formáját. A tetejét bekenjük olvasztott vajjal, vagy sütőmargarinnal és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Ezután egy felvert tojással bekenve a tetejét, előmelegített sütőben 160 fokon, kb. 70-80 perc alatt aranybarnára sütjük. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |