Tutireceptek.hu fejléc

Kivi torta, karácsonyra recept

Kategória:


Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg finomliszt
1 csipet só
7½ dkg olvasztott, kihűlt vaj
A töltelékhez:
5 dl cukrozott, sűrített tej (konzerv kiszerelésű!)
2½ dl kókusztej
2 vaníliarúd
½ evőkanál zselatinpor
5 kivi, meghámozva és apróra vágva
2 dl hideg habtejszín
Az összeállításhoz:
1½ dl kókuszlikőr (pl. Malibu)
3-4 kivi, meghámozva és felszeletelve

Elkészítés:
A piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat). A tojásokat és a cukrot robotgéppel 7 perc alatt alaposan összehabosítjuk, majd fakanállal beleforgatjuk a sóval kevert lisztet, aztán a kihűlt, olvadt vajat. A masszát széles pengéjű késsel egyenletes rétegben elterítjük egy sütőpapíros, 30x40 cm-es, keskeny peremű tepsiben vagy sütőlemezen, és 15-17 perc alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető, folpackba csomagolva nem szárad ki.)
A töltelékhez alapkrémet készítünk. A sűrített tejet, a kókusztejet és a vaníliarudak kikapargatott belsejét összeforraljuk egy közepes méretű, kifejezetten magas falú edényben, és közben kézi habverővel kevergetjük. Ezután a lehető legkisebb lángon 20 percig tovább főzzük, hogy besűrűsödjön és a színe halvány aranybarnára mélyüljön. Nem kell megijedni: ilyenkor rotyog, köpköd. Ezért amikor megkeverjük, előtte egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hátrébb lépünk tőle, a kezünket sütőkesztyűbe bújtatjuk. A kész alapkrémet langyosra hűtjük. (Hűtőben 1 napig eláll, további használat előtt meglangyosítjuk.)
A zselatint ½ dl meleg vízben kézi habverővel kevergetve feloldjuk, és a felaprított kivivel együtt robotgéppel hozzákavarjuk a langyos alapkrémhez. Az egészet pár perc alatt kihűtjük, aztán a hideg tejszínből habot verünk, és fakanállal hozzáforgatjuk. A töltelékkel megvagyunk.
Előkészülünk az édesség összeállítására. A piskótát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, majd egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma belsejét vékonyan kiolajozzuk, és egymáson keresztbe tett folpack-lapokkal kibéleljük. A folpack lógjon túl a forma peremén.
A tortaformába egyenletes rétegben belepakoljuk a piskótakockák egyharmadát, rálocsoljuk a likőr harmadát, rákenjük a töltelék felét. Most ugyanezt még egyszer megismételjük. A tetejére aztán rátesszük a maradék piskótakockákat, amelyeket megöntözünk a maradék likőrrel.
Az édességre visszahajtjuk a túllógó folpack-lapokat, és 1 napra hűtőbe rakjuk. Másnap kiborítjuk egy nagy tálra, lehúzzuk róla a folpackot, és a tetejét, oldalát kivi-szeletekkel díszítjük.

Tanácsok:
Miután nem sikerült kókusztejet vennem, ezért 4 dl tejszínt összefőztem kb. 20 dkg kókuszreszelékkel. ezt használtam kókusztej helyett.
Cukrot még csak véletlenül se tegyetek bele, mert borzasztó édes a torta így is!
Én még annyival megspékeltem a krémet, hogy cukrozott narancs és citromhéj darabokat tettem bele. Attól nagyon finom lett.

Elkészítési idő: 120 perc
Kalóriatartalom: sok kcal
Szénhidráttartalom: sok gramm
Zsírtartalom: kevés gramm

A receptet beküldte: doxikri


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bécsi almatorta » Tejfölös keksztorta » Tiramisu torta 2. » Szilveszteri diótorta
» Tiramisu torta karácsonyra » Holland Torta » Csokis-almás torta » Egy tészta - négy torta
» Cukkínitorta » Tejszínes epertorta » Csokis túrótorta » Sárgarépa torta
» Dió-torta » Liszt nélküli máktorta » Gyors epertorta » A chef álma torta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.