Tutireceptek.hu fejléc

Kakukkfüves, citromos sült csirke recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
1 egész csirke (1,3kg)
1 egész citrom
10 szár kakukkfű, kb. egy maréknyi 10cm hosszú szál
5 dkg vaj
12 dkg só
2 liter hideg víz

Elkészítés:
A sót feloldom a vízben egy nagy levesestálban. Ebbe a sóoldatba teszem a csirkét 1 éjjelre.
Másnap reggel kiveszem a sóoldatból és papírkendővel leitatom, majd a hasába teszem a kakukkfüvet amit spárgával összekötöztem és egyben a citromot (nem kell felvágni). Bekenem az egész csirkét a szobahőmérsékletű vajjal. 95 celsius fokos sütőbe teszem és másfél órát sütöm így. Mikor letelt az idő, egy konyhai hőmérővel a csirkemell legvastagabb részében megmérem, hány fokos, ha 70fokos, akkor jó, ha ennél hidegebb, akkor még visszateszem, mert a hús nem sült meg eléggé. Miután elérte a hús belül a megfelelő hőfokot, kiveszem a sütőből és hagyom pihenni 45 percig. Ezután megkenegetem a vajjal ami a sülés közben lefolyott és visszateszem nagyon forró 260fokos sütőbe 10 percig. Ettől szépen megpirul a bőre is, és kész.

Tanácsok:
A sóoldatos áztatás azért kell, mert ettől a csirke húsa szépen megpuhul és egyenletesen sós lesz. A sütő alacsony hőmérsékletének köszönhetően lassan sül meg, és nem lesz kemény a húsa, mint amikor hirtelen sütjük, valamint nem lesz fűrészporos állagú maga a csirkemell sem. A sütés közben alig érezni illatot, ez mind annak a jele, hogy ezek az aromák is a húsban maradnak. Amikor kivesszük és 45 percig pihentetjük, azalatt lehűl a hús, de ez segít abban, hogy a benne lévő nedvek szépen egyenletesen elosztódjanak a húsban, amitől még ízletesebb lesz. Érdemes kipróbálni ezt a kicsit időigényesebb módszert:)


A receptet beküldte: gribedli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csirkekuglóf » Fokhagymás csirkecombok » Csirkés töltött padlizsán » Fűszeres tepsis csirke
» Színes rizses csirke » Görög citromos süti » Csirkemáj lecsósan » Májas csirkerolád
» Citromos álom I. » Citromos-mézes csirke » Gombás csirketekercs » Szőlős csirke
» Csirkés karfiol » Póréhagymás csirkemell » Gyömbéres csirkecomb » Sült csirkemáj


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.