Tutireceptek.hu fejléc

Görög citromos süti recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
10 dkg gríz,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
35 dkg cukor,
2.5 dl joghurt,
3 tojás,
1 citrom,
a tepsi kikenéséhez kevés vaj.

A sziruphoz:
2,5 dl víz,
25 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve.

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.

A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a "száraz" hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a "nedvesek" jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.

Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről, és ha úgy döntöttünk, kipróbáljuk a gyógyszertári citromolajat étkezési célra is, akkor néhány cseppet belekeverünk az elkészült szirupba.

Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos, sok-sok helyen megszúrkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.

Végül ha kihűlt, kockákra vágjuk, és ha igazán finomat akarnak enni, egy-egy citromfagyival fogyasztják.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Klasszikus görög saláta » Túrós-citromos torta » Citromos csirke felsőcomb » Citromos kocka
» Görög-sali kicsit másképp » Citromos krémes » Citromos szeletem » Citromos sajttorta
» Citromos ribizlitorta » Görögdinnyés limonádé » Citromos süttyike » Lime-os görögdinnyekoktél
» Keftedsz-görög variáció » Citromos báránysült » 8 perces citromos pite » Citromos karaj


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.