| Húsvéti sonka receptHúsételek Hozzávalók: 1 egész sonka csonttal (5-6 kg), 25 dkg dizsoni mustár, 40 dkg méz, 40 dkg barnacukor, szegfűszeg. Elkészítés: Ha a sonka túl sós, a főzés előtt áztassuk ki. A sonkát bőröstől forró vízbe tesszük, megvárjuk míg ismét forrni kezd, a zsírját leszedjük és alacsony teljesítményfokozaton, ügyelve, hogy a víz ne lobogjon kilogrammonként kb. 45 percig főzzük. Kivesszük a vízből, hagyjuk lehűlni és a bőrét óvatosan úgy távolítjuk el, hogy a zsírréteg megmaradjon. A csont körül díszítésnek egy kis bőrt meghagyhatunk. A zsírréteget éles késsel keresztben bevagdossuk, de vigyázunk, hogy a húsig ne vágjunk be. Ahol a vágások keresztezik egymást mindenhova egy-egy szegfűszeget szúrunk. A zsíros oldalával felfelé tűzálló tálba helyezzük, és kb. 1 cm-nyi vizet öntünk alá. A mustárt, a mézet és a cukrot egy lábasban állandó kevergetés mellett addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. A mázat a sonkára öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, közben háromszor meglocsoljuk a mázzal. A receptet beküldte: badonyimariaeva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |