| Húsvéti cipócskák édes kelt tésztából receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50dkg liszt 17dkg cukor 15dkg vaj 4dkg élesztő egy teásk só 2.5dl tej 1 tojás 6 tojássárga egy cs van.cukor fél citrom reszelt héja egy negyed narancs reszelt héja (2 tojássárga bekenni,zsiradék a tepsihez) Elkészítés: ELŐKÉSZÍTÉS:A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk úgy,hogy a langyos tej felében feloldjuk az élesztőt;belekeverünk egy kevés lisztet,meghintjük liszttel és meleg helyen kelni hagyjuk(kovász).Ezalatt a maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot,van cukrot,sót vajat.Amikor a kovász tetején repedések jelennek meg összedolgozzuk a tészta többi hozzávalóival úgy,hogy kemény tésztát kapjunk. A tésztából egy golyót formázunk és letakarva hagyjuk kelni,ezután sima kézzel erősen meglapítjuk,majd letakarva tovább kelesztjük,míg laza apró lyukacsos nem lesz.20 perc pihentetés után 3 egyforma részre vágjuk,amikből szintén golyókat formázunk.Ezeket belisztezett tepsibe tesszük;letakarva ismét kelesztjük egy kicsit,tojássárgával bekenjük a tetejét és levegőn megszárítjuk. Ezután éles késsel három helyen mélyen bevágjuk a cipócskák tetejét és előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. A megsült cipócskák teteje úgy kell hogy kinézzen mintha belakkozták volna. Kb:3db.35dkg-os cipót ad ki. A receptet beküldte: lina15 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |