| Hideg mézes dinnyeleves citromhabbal receptLevesek Hozzávalók: hozzávalók 5 főre 6-8 db szegfűszeg 1 db közepes fahéj 1 db citrom 80 dkg sárgadinnye (héj nélkül) 5 ek fehérbor vagy narancslikőr 6 dkg méz ízlés szerint cukor 3 dl tejszín 2 dkg liszt menta Elkészítés: A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, és amikor már csak 1 dl víz maradt, leszűrjük. (Ez kb. 8-10 perc.) A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük a levét kinyomjuk. Az előre megtisztított dinnyét összedaraboljuk nagyobb darabokra, kb. 4 evőkanálnyit szép apró kockákra vágunk, ráöntjük a fehérbort vagy a likőrt, majd hűtőbe tesszük. Felteszünk főni 6 dl vizet, beleöntjük a fűszeres levet, hozzáadjuk a mézet és ízlés szerint még cukrot ha kell, majd ha már forr, a feldarabolt dinnyét is. Picit megsózzuk, 3-4 percig forraljuk. Kikeverünk 2 dl tejszínt 2 dkg liszttel, ezzel besűrítjük a levest. Ízesítjük, beletesszük a citromlé felét, és forralunk egyet rajta, majd összeturmixoljuk. Beleteszórjuk a mentát, és kihűtjük. Amikor jól lehűlt a leves (kb. 3-4 óra), beletesszük a félretett, alkoholos dinnyekockákat a levével együtt. A maradék tejszínből kemény habot verünk, ebbe belekeverjük a reszelt citromhéjat és a megmaradt citrom levét, és a levest díszítjük vele. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |