| Habos citromtorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: tésztához: 12 dkg liszt, 4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 db tojás. krémhez: 3 és fél dl tej, 3 tojássárgája, fél csomag vaníliás cukor, 1 dl citromlé, 7 dkg cukor, reszelt citromhéj, 1 evőkanál narancslikőr, zselatin. habhoz: 2 és fél dl tejszín, 3 dkg porcukor, 1 csomag habfixáló, 1 citrom, fahéj. Elkészítés: Morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd gyorsan gyúrjuk össze a tojással, csipet sóval, cukorral. Formázzunk belőle cipót, tekerjük fóliába, és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Melegítsük elő a sütőt, majd nyújtsuk négy-öt mm vékonyra lisztezett deszkán a vajas tésztát. Formáljuk kör alakúra, és béleljük ki vele a tortaformát. A tészta széleit hajtsuk fel, a felesleget késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, közepes lángon süssük aranyszínűre. A sült tésztát hagyjuk hűlni. Áztassuk a zselatint hideg vízben. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, szórjuk bele a reszelt citromhéjat. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a kikevert tojást. Forralni nem szabad! Nyomkodjuk ki jól a zselatint, és adjuk a meleg krémhez. Keverjük jól ki, és öntsük hozzá a narancslikőrt és a citromlét. Tegyük a krémet hűvös helyre, míg megdermed. Öntsük a kihűlt tésztára, és még pihentessük egy órán át a hűtőben. Közben a tejszínt a cukorral és a fixálóval verjük kemény habbá, csipet fahéjjal fűszerezzük. A habot kenjük a tojásos krémre. Díszítsük citromkarikákkal a szélét, hintsük meg a tetejét bőven fahéjjal. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |