| Gőzgombóc mákkal, dióval megszórva receptSütemények, édességek Hozzávalók: • 5 dkg friss élesztő, • 5 dl langyos tej, • 1 + 2 evőkanál cukor, • 60 dkg liszt, • 3 tojás, • 1 kiskanál só, • 5 dkg vaj, • darált dió vagy darált mák, • porcukor Elkészítés: Az élesztőt futtasd meg 2 dl langyos, cukros tejben. A lisztet keverd össze a megfuttatott élesztővel, a tojásokkal, egy csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a maradék 3 deci langyos tejjel. Gyúrd át a tésztát, ha szükséges, adj hozzá nyugodtan még 1-2 kanál lisztet is, majd pihentesd egy órán át. Egy lábosban kezdj el vizet forralni. Szorgosan fedd be konyharuhával vagy steril textilpelenkával. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd vastagra a tésztát, majd szaggass belőle kisebb golyókat. Gőz fölött, a konyharuhára téve főzd ki a gombócokat, majd a kifőtt gombócokat forgasd meg olvasztott vajban. Tálaláskor szórd meg cukorral elkevert mákkal vagy dióval. A receptet beküldte: alyce Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |