| Fűszeres rakott gomba receptZöldséges ételek Hozzávalók: 1/2 kg gomba 2 dl tejföl 1 közepes vöröshagyma 2 tojás 20 dkg barna rizs (2 zacskó) 15 dkg ízes vagy füstölt sajt só bors kakukkfű 20 dkg sonka vagy darált hús (esetleg virsli) 3 evőkanál olaj Elkészítés: Tegyük fel főni a rizst. Közben tisztítsuk meg a gombát és vágjuk apróra, majd kevés olajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymával együtt. Fűszerezzük sóval, borssal és kevés kakukkfűvel. Közben kockázzuk fel a sonkát és kevés olajon pirítsuk meg. Ha a rizs megfőtt, oszlassuk el egy tűzálló tál alján, sózzuk, borsozzuk. A tejfölt keverjük el a felvert tojásokkal, ízesítsük sóval, majd borítsuk a kicsit kihűlt gombás-hagymás egyvelegre. A rizs tetejére simítsuk el a pirított sonka kockákat, majd öntsük rá a gombás tejfölös szószt. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson, 35-40 percig, vagy amíg a sajt szép piros nem lesz. Tanácsok: A tejfölbe lehet tenni són kívül más fűszereket is ízlés szerint, pirospaprikát, petrezselymet vagy akár fűszer sót. A kakukkfű mennyiségével vigyázzunk, mert nagyon illik a gombához, de igen erőteljes íze van. Elég kétcsipetnyi ehhez a gomba mennyiséghez. Sonka helyett használhatunk darált húst is, amit nyugodtan piríthatunk együtt a hagymával és gombával. A húsos hozzávalót helyettesíthetjük valamilyen zöldséggel vagy akár el is hagyható, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. A receptet beküldte: cicaaa65 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |