| Flekken fokhagymás öntettel receptHúsételek Hozzávalók: 1,5 kg sertéskaraj (tarja vagy laposka is jó), 2-3 nagyobb fej vöröshagyma, só, 3-4 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, kevés fehérbor, olaj. Elkészítés: Erdélyben a flekken az egyik legnépszerűbb, legfinomabb étel. Fokhagyma öntettel kínálják, aminek muzsdéj a neve Erdélyben. Elkészítésekor először elkészítjük a pácot: az olajat elkeverjük az összetört fokhagymával, sóval, borssal. A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk, kissé megveregetjük a vastagabb részeket majd bekenjük az olajos páccal. A bepácolt szeleteket megrakjuk hagymaszeletekkel. Fehérbort öntünk rá, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a hagymát, kiszedjük. Beolajozott forró rostélyra helyezve kisütjük. Ha nincs erre a célra való rostélyunk, grillezőnk, serpenyőben is elkészíthetjük. Muzsdéj készítésekor a fokhagymát nagyon apróra lereszeljük, egy kisebb üvegtálkában elkeverjük, csipetnyi sóval, borssal, pirospaprikával, majd felengedjük fél dl meleg vízzel és egy evőkanál olajjal. Jól összeérleljük, majd a kész flekken mellé tálaljuk. A flekkent rendezzük fatányérra, körítsük sült burgonyával, sült szalonnával, s a húst mártogassuk muzsdéjba. Készítsünk hozzá friss káposztasalátát A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |