Tutireceptek.hu fejléc

Fehérboros-citromos csirke újkrumplival recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
1 nagy csirkemell (kb. 70 dkg)
1 citrom és leve
1 lime és leve
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 dl száraz fehérbor (jó minőségűt válasszunk)
friss petrezselyem
snidling
rozmaring
bazsalikom

bors
kevés ételízesítő
kb. 70 dkg kis szemű újkrumpli
olívaolaj

Elkészítés:
A csirkemellet alaposan megtisztítjuk. Bőröset, csontosat vegyünk! Itassuk le róla a felesleges vizet, és tegyük félre. Vágjuk ketté a hagymát, a fokhagymákat a kés lapjával nyomjuk össze. A hagymákat tegyük egy olívaolajjal kicsit meglocsolt edénybe. A csirkét borsozzuk meg, dörgöljük meg a bőrét ételízesítővel. Tegyük a csirkét a hagymákra, a citromokat nyomjuk a tetejére, majd fektessük be őket a pipi alá. A friss zöld-fűszereket is tegyük a csirke alá, fölé, mellé, majd az egészet öntsük fel a fehérborral, hagyjuk pihenni a hűtőben egy teljes napon át. Másnap szedjük ki a lime-ot az edényből, és a csirkét kezdjük egy külön lábosban bőrével lefelé pirítani. Amikor szépen megpirult, vegyük ki a csirkét, olívaolajon kicsit pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük vissza a csirkét, öntsük le a fűszeres-boros lével, és hagyjuk kb. 20 percen keresztül lefedve párolódni. Közben a krumplikat mossuk meg alaposan, rendezzük el őket egy tepsiben, locsoljuk le olívaolajjal, törjünk rá friss borsot, tegyünk rá friss fűszernövényeket (de akár szárítottat is), és melegítsük elő a sütőt. A 20 perc leteltével a csirkét ültessük a krumplik tetejére, és alufóliával lefedve kb. 1 órán át süssük az egészet 180 fokon. Időnként nézzünk rá, és miközben sül, a fehérboros lét besűrítve készítsünk mártást. Amikor látjuk, hogy sűrűsödik, egyszerűen kapcsoljuk le a lángot. Vegyük le az alufóliát a tepsiről az 1 óra elteltével, és szépen pirítsuk meg a csirke és a krumplik tetejét. Akinek nem süt egyenletesen a sütője (mint nekem), az vegye ki a csirkét, amikor az elkészült, és magas lángon süsse tovább a krumplikat fólia nélkül, így lesz igazán finom. Tálaláskor tegyük a mártást külön tálba, vagy locsoljuk rá a csirkére és a krumplikra. Több főre készítsük 2 nagy bőrös csirkemellből, esetleg a csirke egyéb tartozékaiból.


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Részeg csirkemell » Zöldséges csirkezúza » Húsvéti rakott csirkemell » Nyári tepsis csirkemell
» Cajun csirke » Csirkemáj római tálban » Joghurtos párolt csirke » Majoránnás csirkemellfilé
» Mustáros csirkeszárnyak » Spanyol csirke II. » Thaiföldi csirkeleves » Tejfölös csirkeszelet
» Hamis vadas csirkemell » Kefires csirkeszárny » Gesztenyés csirkemáj » Són sült csirke


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.