| Fehérboros-citromos csirke újkrumplival receptEgytálételek Hozzávalók: 1 nagy csirkemell (kb. 70 dkg) 1 citrom és leve 1 lime és leve 1 nagy vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 2-3 dl száraz fehérbor (jó minőségűt válasszunk) friss petrezselyem snidling rozmaring bazsalikom só bors kevés ételízesítő kb. 70 dkg kis szemű újkrumpli olívaolaj Elkészítés: A csirkemellet alaposan megtisztítjuk. Bőröset, csontosat vegyünk! Itassuk le róla a felesleges vizet, és tegyük félre. Vágjuk ketté a hagymát, a fokhagymákat a kés lapjával nyomjuk össze. A hagymákat tegyük egy olívaolajjal kicsit meglocsolt edénybe. A csirkét borsozzuk meg, dörgöljük meg a bőrét ételízesítővel. Tegyük a csirkét a hagymákra, a citromokat nyomjuk a tetejére, majd fektessük be őket a pipi alá. A friss zöld-fűszereket is tegyük a csirke alá, fölé, mellé, majd az egészet öntsük fel a fehérborral, hagyjuk pihenni a hűtőben egy teljes napon át. Másnap szedjük ki a lime-ot az edényből, és a csirkét kezdjük egy külön lábosban bőrével lefelé pirítani. Amikor szépen megpirult, vegyük ki a csirkét, olívaolajon kicsit pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük vissza a csirkét, öntsük le a fűszeres-boros lével, és hagyjuk kb. 20 percen keresztül lefedve párolódni. Közben a krumplikat mossuk meg alaposan, rendezzük el őket egy tepsiben, locsoljuk le olívaolajjal, törjünk rá friss borsot, tegyünk rá friss fűszernövényeket (de akár szárítottat is), és melegítsük elő a sütőt. A 20 perc leteltével a csirkét ültessük a krumplik tetejére, és alufóliával lefedve kb. 1 órán át süssük az egészet 180 fokon. Időnként nézzünk rá, és miközben sül, a fehérboros lét besűrítve készítsünk mártást. Amikor látjuk, hogy sűrűsödik, egyszerűen kapcsoljuk le a lángot. Vegyük le az alufóliát a tepsiről az 1 óra elteltével, és szépen pirítsuk meg a csirke és a krumplik tetejét. Akinek nem süt egyenletesen a sütője (mint nekem), az vegye ki a csirkét, amikor az elkészült, és magas lángon süsse tovább a krumplikat fólia nélkül, így lesz igazán finom. Tálaláskor tegyük a mártást külön tálba, vagy locsoljuk rá a csirkére és a krumplikra. Több főre készítsük 2 nagy bőrös csirkemellből, esetleg a csirke egyéb tartozékaiból. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |