| Epres madártej (U1) receptHozzávalók: 1 1/4 liter 1,5%-os zsírtartalmú tej 1 vaníliarúd 30 deka friss vagy felengedett mélyhűtött eper 4 tojás Ízlés szerint édesítőszer 1 cs. vaníliás v. epres pudingpor 1 citrom Elkészítés: Egy fazékban összeforralom a tejet a félbevágott vaníliarúddal, és 20 percre félreteszem. Ennyi idő alatt a tej átveszi a vanília aromáját. Amikor ez megtörtént, kiszedem belőle a rúddarabokat. Félbevagdosom a megmosott, kicsumázott epret, és összeturmixolom a vaníliaízű tej egyharmadával. Azért csak ennyivel, mert a maradék tejben főzöm majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félreteszem, és szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verek két lépésben: először csak addig, amíg kialakul a lágy hab, aztán beleszórom az édesítőszert, kemény és habbá verem. Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű fazekat, és felforralom benne a halványsárga, vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot, és tojáshabból evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kihalászom, és félreteszem őket. Arra mindvégig ügyelek, hogy egyszerre csak annyit főzzek ki, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér a fazékba. Amikor az összes habgaluska kifőtt, elzárom a fazék alatt a gázt, és a vaníliás tejhez öntöm az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat meg a pudingport kézi habverővel összedolgozom és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg, epres-vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt átöntöm a fazékba, begyújtom alatta a tüzet, és gyengéd lángon kézi habverővel kevergetve besűrítem az epres madártejet. Már csak a megmosott citrom héját reszelem a madártejhez. Kiszedem tálkákba, és ha már teljesen kihűlt, tálalásig beteszem a hűtőbe. Tanácsok: 6 adag lesz belőle Elkészítési idő: 30 perc A receptet beküldte: chelsey24 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |