| Eperrel és vaníliafagyival töltött kosárka receptSütemények, édességek Hozzávalók: A fagylalthoz 8 tojássárgája 20 dkg cukor 6 dl tej 1 vaniliarúd 3 dl tejszín A tésztához 10 dkg cukor 1 tasak vaníliáscukor 12,5 dkg vaj 1 tojás 25 dkg liszt csipetny só A tetejére 75 dkg eper 1 csokor mentalevél 2,5 dl tejszín 1 evőkanál porcukor 8 db 10 cm átmérőjű kosárkához Elkészítés: A fagylalthoz a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A tejet a kikapart vaníliarúd belsejével felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A vaníliadarabkákat kivesszük, a tejet a tojásos habba keverjük, és kislángon sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a fagyasztóba tesszük. A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Addig keverjük, míg sima masszát kapunk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, kivajazott mini tortaformákba nyomkodjuk, és az aljukat villával megszurkáljuk. Meleg sütőben készre sütjük, majd a formákból kiborítjuk, és kihűtjük. Az epret megmossuk, leszárítjuk, és minden szemet kettévágunk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a fagylaltot a fagyasztóból, hogy formázható legyen. A tortácskák aljára cukros tejszínt adagolunk, rátesszük az eperdarabokat, végül egy gombóc fagyit nyomunk rájuk. Mentalevéllel díszítjük. Tanácsok: Tálaláskor meglocsolhatjuk csokoládés vagy karamelles szósszal, esetleg megszórhatjuk más piros gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal. A receptet beküldte: madar6@freemail.hu Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |