| Diótorta rumos-diós krémmel receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók egy 24 cm-es formához: Tészta: 10 dkg darált dió 12 dkg liszt 12,5 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 1 tk sütőpor 5 tojás 2 ek forró víz Rumos-diós krém: 2 tojássárgája 20 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor 3 ek rum 10 dkg darált dió 25 dkg vaj Csokoládés ganache: 12,5 dkg csokoládé (60%-os) 1,5 dl habtejszín Elkészítés: A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a két evőkanál forró vizet és keverjük még 1-2 percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros-tojáshabhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót és keverőkanállal óvatosan, keverjük össze (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba). A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, öntsük bele a masszát (kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz). Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta. Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen. Tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot és keverjük össze. Ezután helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, főzzük pár percig a masszát. Végül hűtsük ki egészen. A vajat keverjük jó habosra a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát és keverjük jó habosra. A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Ezután a maradék krémmel vonjuk be körbe a tortát és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát. Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről és kevergetve hűtsük 1-2 percig. Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején, teljesen megdermedjen. Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |