| Diana szelet receptHúsételek Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, 50 dkg barna sampion gomba, 4 db 15 dkg-os vesepecsenye-szelet (kb. 4 cm vastag), só és frissen őrölt bors, 1 evőkanál olaj, fél dl brandy. A mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 dl víz, 1 evőkanál szójaszósz, 1 csapott evőkanál mustár, 2 kávéskanál Worcestershire-szósz, esetleg néhány csepp Tabasco-szósz, 2-3 szál apróra vágott rozmaring. Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 50 fokra (gázsütőn „épphogy" fokozat), mert itt tartjuk majd melegen a már megsült hússzeleteket, amíg elkészítjük a mártást. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, majd nagyon apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a vajat felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük és utána kifejezetten finomra aprítjuk, hogy szinte morzsás legyen. A mártás hozzávalóit kézi habverővel összehabarjuk egy tálkában. A hússzeleteket megsózzuk-megborsozzuk. Az olajat beleöntjük egy 30 cm átmérőjű, vastagaljú serpenyőbe és kenőecset segítségével egyenletes rétegben szétkenjük. A forró olajon a hússzeleteket oldalanként 1-1 perc alatt alaposan megpirítjuk a serpenyőben, és közben nem mocorgatjuk őket. Ezután takarék- és mérsékelt fokozat közé vesszük a lángot, a hússzeletek mellé dobjuk a vajat és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük őket. Nem kell őket teljesen átsütni, az a nagy halál. A hússzeleteket szűrőlapáttal hőálló tálra tesszük, alufóliával letakarjuk és berakjuk a langyos sütőbe, hogy ne hűljenek ki. Következik a mártás. A hússütéshez használt serpenyő alatt erősre csavarjuk a lángot és óvatosan, kicsit hátrébb lépve beleöntjük a brandyt. Nagy sistergés hallatszik, amely nemsokára elcsitul és aztán fakanállal finoman felkaparjuk az esetleg odasült húspörköket. Ezután mérsékeljük a lángot, és a serpenyőben 2 perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzákeverjük a fokhagymát meg a gombát, megsózzuk-megborsozzuk, majd továbbra is kevergetve, 3-4 perc alatt teljesen puhára pároljuk a gombát. Végül beleöntjük a serpenyőbe az előre összehabart, tejszínes mártást, és az egészet 1-2 perc alatt kevergetve összeforraljuk, majd a végén belekeverjük az apróra vágott rozmaringot. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |