| Dagasztás nélküli tönköly fehérkenyér, másfél órás receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 70 dkg tönköly fehér liszt 5 dkg tönköly teljes kiőrlésű liszt 3 kávéskanál só 2,5 dkg rendes élesztő 1 evőkanál méz 1 dl kefir 5 dl meleg víz 2 evőkanál étolaj Elkészítés: -Kimérem a lisztet, belekeverek 3 kávéskanál sót. -Kimérem a folyadékot: 5 dl vizet megmelegítek, beleöntöm az 1 dl kefirt, bele az 1 ek mézet és belemorzsolom az élesztőt, belekeverek 2 ek étolajat. - A lisztet kicsit előmelegítem a mikróban, majd fakanállal kevergetve beleöntöm a folyadékot, mihelyt összeáll, már nem dagasztom tovább, hanem meglisztezem, letakarom a tálat és duplájára kelesztem. (nekem már 1 óra 10 perc elég volt). - Ekkor bekapcsolom a sütőt 210 fokra légkeverésesen (hagyományos sütőt 230-240 fokra) és beteszem a jénai formámat fedővel forrósodni. - Erősebben lisztezett deszkára kiborítom óvatosan a tésztáját, kicsit óvatosan kihúzogatom négyzet alakúra (de nem gyúrom át), és hajtogatom fölülről félbe, alulról rá, majd oldalról is félbe, másik oldalról is rá. Megfordítom, hogy alul legyen a hajtogatott fele (az megy a forma aljába). - Tetejét meghintem kis liszttel, teszek rá három bevágást, belepottyantom a forró formámba, befedem, és sütöm 10 percig 210 fokon, majd letakarékolva 180 fokra még 45 percig. Tanácsok: Az utolsó negyedórára már levettem a fedelét. Ha nagyon dagad előbb is levehetjük a tetőt és nedves sütőpapírral borítsuk be. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Katalin1962 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |