| Csokis -vaníliakrémes kocka receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 16 dkg puha vaj/ margarin 40 dkg cukor 4 tojás 1.6 dl tej 21 dkg liszt 8 dkg kakaó 1 kiskanál sütöpor 1/2 kiskanál szódabikarbóna 1 csipetnyi só Fehér krém: 1 púpozott evőkanál zselatin (1 kis zacskó 9 g) + 5 evökanál víz 2.4 dl tej 1 rúd vanília 4 tojás sárgája 8 dkg cukor 1 kávéskanál vanília aroma 3 dl habtejszín 1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr) / vagy 1 rúd vanília 2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges Csokis krém: 1 púpozott evökanál zselatin+ 5 evökanál víz 2 tojás sárgája 9 dkg cukor 2.5 dl tej 20 dkg fözöcsokoládé 3 dl édes habtejszín 2 csomag habfixáló (ha szükséges) Tetejére: csokoládé a díszítéshez Lapok locsolásához: befőttlé (pl.meggy) Elkészítés: A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütöport és a szódabikarbónát. A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva. Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és elömelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át. Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre. Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra. A süteményt a formában fogjuk megtölteni. A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig fözzük, majd leszűrjük. Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni. A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig fözzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc. Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hülni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hül. A kihűlt tojásos krémet habverövel felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk. A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk beföttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hütöbe. A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük. Lassú tüzön fözzük 10-15 percig, hogy kissé besürüsödjön, a forráspontot ne érje el! Közben a beáztatott zselatint alacsony hömérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tüzröl. Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihülni. A kihült csokis krémet habverövel felverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk. A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig. Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk. Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal. Tanácsok: Nagyon finom!! Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: holdtunder75 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |