| Citromfelfújt receptSütemények, édességek Hozzávalók: 4 evőkanál vaj 4 evőkanál finomliszt 250 g meleg tej 1 nagy citrom, a héja megreszelve, a leve kinyomva 4 evőkanál kristálycukor 3 tojás sárgája 4 tojás fehérje egy csipet só 1 literes tűzálló tál Elkészítés: A sütőt 200°-ra melegítjük. A tál belsejét kivajazzuk. Megszórjuk kristálycukorral. Felfordítva kiszórjuk belőle a felesleget. Vastag falú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, míg habos nem lesz. Mérsékeljük a hőfokot, a vajba keverjük a lisztet. Két-három percig főzzük, állandó keverés mellett, hogy a liszt oda ne égjen. Ez a keverék a rántás. A serpenyőt levesszük a lángról, és beleöntjük a tejet. Alaposan megkeverjük, és visszatesszük kis lángra. Keverjük, míg meg nem sűrűsödik. Hozzátesszük a citromhéjat. Belekeverjük a cukrot, majd megint levesszük a lángról, és hűlni hagyjuk. Válasszunk szét 3 tojást. Keverjük el a sárgáját a citrom levével. Ez a keverék a felfújt alapja. Válasszunk szét még egy tojást, és a fehérjét tegyük hozzá az előbbi háromhoz. Verjük fel. Tegyünk hozzá egy csipetnyi sót. Verjük tovább a habverővel, míg kemény hab nem lesz. Nagy fém kanállal keverjünk a felfújt alapjához egy púpozott kanál habot. Az így kapott keveréket kanalazzuk a többi habhoz. Óvatosan keverjük el egyenletesen, majd vigyázva kanalazzuk az egészet a tűzálló tálba. Helyezzük az edényt a sütőlapra, és süssük 15 percig. Utána szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk azon melegében. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |