| Burgonyagombóc káposztával receptZöldséges ételek Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta 2 fej vöröshagyma 10 dkg húsos szalonna 4 dl húsleves, kockából 1 mokkáskanál szárított kakukkfű A burgonyagombóchoz: 20 dkg burgonya 5 dkg húsos füstölt szalonna 2 tojás 10 dkg rétesliszt 2 dkg búzadara 1, 5 evőkanál vaj 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem 1 csipet szerecsendió Elkészítés: A káposztát kissé átöblítjük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. A savanyú káposztára öntjük a levest, megszórjuk a kakukkfűvel, és fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. A burgonyagombóchoz a burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, meghámozzuk, és amíg még meleg, összetörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. (A kisült szalonna zsírját is a leveshez önthetjük.) A krumplit összedolgozzuk a tojással, a rétesliszttel, a grízzel meg a vajjal. Sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. Végül belekeverjük a pirított szalonnát és a petrezselymet. Ne keverjük sokáig, hogy a tészta ne nyúlósodjon meg. A masszából nedves kézzel 2 cm átmérőjű, kis gombócokat formázunk, enyhén sós vízben (vagy akár a levesben) 6-8 perc alatt kifőzzük. (A gombócokat önmagában is fogyaszthatjuk, ilyenkor kínáljunk mellé zeller- vagy paradicsommártást.) A maradék szalonnát ropogósra pirítjuk, megfuttatjuk benne a hagymát. A gombócokat és a káposztát tányérra rendezzük, rászórjuk a szalonnás hagymát. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |