Tutireceptek.hu fejléc

Blundel tészta (élesztős leveles) recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj
0,4 dl olaj
2 ek. cukor + 1 vaníliás cukor (ha sós tésztának készítjük, akkor csak 1 nagyon csapott ek.)
1 csapott tk. só
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
tej

Elkészítés:
A vajas részhez összedolgozunk 25 dkg margarint és 15 dkg lisztet, félretesszük.

Az élesztős tésztához kovászt készítünk az élesztőből, 1 ek. cukorból, 10 dkg lisztből és 1,5 dl tejből. Ha felhabosodott, hozzáadjuk a többi anyagot, és szükség szerint annyi tejjel dagasztjuk be, hogy viszonylag puha tésztánk legyen (kb. mint a fánk tésztája).

Fél órás pihentetés után az élesztős tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a lisztes margarint, ellapogatjuk, majd a tészta négy oldalát ráhajtjuk. Kinyújtjuk, és legalább négyszer hajtogatjuk, közben mindig a hűtőben pihentetjük legalább 30 percet.

Az utolsó pihentetés után formázzuk, töltjük, a tepsin is pinehtetjük 20-30 percet, majd nagyon forró sütőben kezdjük sütni (különben a rétegek közül kifolyik a vaj), a sütő hőmérsékletét 5-10 perc után csökkenthetjük.

Tanácsok:
Ebből készül a tiroli rétes, túrós táska, búrkifli, diós és a hagyományos kakaós csiga, szerelmes levél, croissant, stb. Sósan készítve tölthetjük sajttal, sonkavagdalékkal, stb. Nagyon hízlal, de nagyon-nagyon finom.


A receptet beküldte: Corra


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Rakott mákostészta » Sajtos, brokkolis tészta » Sült tészta » Tésztasaláta
» Diós rakott tészta » Egyenlőség tészta » Tésztasaláta ínyenceknek » Bögretészta
» Firenzei négysajtos tészta » Kínai sült tészta (vegan) » Ropogós tészta zöldséggel » Leveles sajtos rúd
» Csigának való tészta » Gyöngyhagymás tészta » Tejszínes-gombás csőtészta » Egyszerű pizzatészta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.