| Blundel tészta (élesztős leveles) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin/vaj 0,4 dl olaj 2 ek. cukor + 1 vaníliás cukor (ha sós tésztának készítjük, akkor csak 1 nagyon csapott ek.) 1 csapott tk. só 1 tojássárgája 2 dkg élesztő tej Elkészítés: A vajas részhez összedolgozunk 25 dkg margarint és 15 dkg lisztet, félretesszük. Az élesztős tésztához kovászt készítünk az élesztőből, 1 ek. cukorból, 10 dkg lisztből és 1,5 dl tejből. Ha felhabosodott, hozzáadjuk a többi anyagot, és szükség szerint annyi tejjel dagasztjuk be, hogy viszonylag puha tésztánk legyen (kb. mint a fánk tésztája). Fél órás pihentetés után az élesztős tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a lisztes margarint, ellapogatjuk, majd a tészta négy oldalát ráhajtjuk. Kinyújtjuk, és legalább négyszer hajtogatjuk, közben mindig a hűtőben pihentetjük legalább 30 percet. Az utolsó pihentetés után formázzuk, töltjük, a tepsin is pinehtetjük 20-30 percet, majd nagyon forró sütőben kezdjük sütni (különben a rétegek közül kifolyik a vaj), a sütő hőmérsékletét 5-10 perc után csökkenthetjük. Tanácsok: Ebből készül a tiroli rétes, túrós táska, búrkifli, diós és a hagyományos kakaós csiga, szerelmes levél, croissant, stb. Sósan készítve tölthetjük sajttal, sonkavagdalékkal, stb. Nagyon hízlal, de nagyon-nagyon finom. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |