| Bableves cipóban receptLevesek Hozzávalók: 20 dkg bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 mokkáskanál köménymag 30 dkg szálas savanyú káposzta 4 babérlevél 25 dkg füstölt hús 25 dkg szárazkolbász 1 evőkanál liszt 4 kicsi cipó 2 dl tejföl Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot. A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk. Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk Tanácsok: azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó. A receptet beküldte: pillango31 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |