| Bûche de Noël (fatörzs torta) receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg porcukor 4 egész tojás 1 kupaknyi citromlé 20 dkg liszt 4 kanál forró víz 1 csomag sütőpor 1 evőkanál kakaópor A krémhez: 1 tojás 3 tojássárgája 3 evőkanál cukor 1 dl forró vízben feloldott 2 kávéskanálnyi instant kávé 2,5 dl tejszín A gomba díszhez: 3 tojásfehérje 5 evőkanál cukor Elkészítés: A tésztához a tojássárgákat a cukorral és a citromlével 3 perc alatt robotgéppel kikeverem. Kanalanként hozzáadom a forró vizet, amivel szintén jól átkeverem. Beleszitálom a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot készítek, amit finoman hozzákeverek a masszához. Alufóliával bélelt kb. 30X30 cm-es tepsibe öntöm. Légkeveréses sütőben 125 fokon tűpróbáig sütöm. Az elkészült tésztát konyharuhára borítom és feltekerem. Ha kihűlt, fél órára hűtőbe teszem, hogy megtartsa majd alakját. A krémhez a tojást, a 3 tojássárgáját, a cukrot és a kávét robotgéppel alaposan összekeverem. Ha nem elég édes, még lehet hozzá cukrot tenni. Külön edényben verem fel a tejszínt, amit apránként a krémhez keverek. Vigyázni kell, nehogy összetörjön a hab! A gombához 1 evőkanál cukorral kezdem felverni a fehérjéket, és csak fokozatosan adagolom hozzá a többi cukrot. Egy kicsi tepsibe alufóliát teszek, nyomózsákkal tönköket és kalapokat formázok. Egy kevés mázat hagyok, amivel majd sütés után össze tudom ragasztani a kalapokat a tönkökkel. 125 fokon 10-15 percig sütöm, amíg megkeményednek. Összeállítás: A tésztát kitekerem, és megtöltöm a krém 3/4 részével. Ferdén levágok egy darabot a rúdból, amit az oldalához illesztek. A maradék krémmel kívülről kenem meg a fatörzset, villával csíkozom, majd megszórom kakaóporral. A gombákat szorosan a fatörzshöz illesztem. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |