Tutireceptek.hu fejléc

Ananászos sült rizs (Thai ételkülönlegesség) recept

Kategória:
 Vegetáriánus ételek

Hozzávalók:
1 friss ananász, levelével együtt
2 evőkanál növényi olaj
1 tojás egy cspet sóval habosra verve
2-3 gerezd foghagyma, finomra vágva
150 g nyers garnélarák, megtisztítva
150 g sonka, apróra vágva
25 g csemegekukorica
25 g zöldborsó
1/2 piros kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
1 evőkanál vékonyra szeletelt gyömbér
280 g főtt jázminrizs (lehet szerintem sima rizs is) jól lehűtve
1 evőkanál világos szójaszósz
25 g pörkölt kesudió, durvára vágva
1 hosszú piros csili, kimagozva és vékonyra szeletelve, a díszítéshez
néhány korianderlevél, a díszítéshez
Négy ada lesz belőle

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Az ananászt hosszában vágjuk ketté, a húsát kanalazzuk ki úgy, hogy a héjon kb. egy cm-nyi gyümölcshús maradjon. A kikanalazott ananászt vágjuk kis kockákra, a felét fagyasszuk le későbbi felhasználáshoz.
Az ananász levelét tekerjük alufóliába, hogy sütés közben ne égjen meg, majd helyezzük a két fél héjat sütőlapra és süssük 10-15 percig. Az elősütés célja, hogy az ananászlé belesüljön a gyümölcshúsba, és ne szivárogjon át a héjakba töltött sült rizsbe.
Wokban forrósítsunk egy evőkanál olajat, üssünk bele egy tojást és vékony omlettként süssük 2 percig majd enyhén pirítsuk meg a másik oldalát is, végül a serpenyőből kicsusztatva tekerjük fel, és vágjuk vékony csíkokra.
Wokban forrósítsunk egy evőkanál olajat, a fokhagymát közepes lángon pároljuk meg, majd dobjuk rá a rákot, a sonkát, a kukoricát, a zöldborsót, a kaliforniai paprikát és a gyömbért. Pároljuk két percig, amíg a rákok szép rózsaszínre pirulnak, majd keverjük hozzá a főtt rizst, a szójaszószt és a friss ananászt, és főzzük további hét percig. Kóstoljuk meg, s ha szükséges, ízesítsük.
Kanalazzunk az ananászhéjakba jócskán sült rizst, majd szórjuk meg kesudióval és az omlettcsíkokkal. Csiliszeletekkel és korianderlevéllel díszítve tálaljuk.

Tanácsok:
Szerintem nagyon finom! Kicsit oda kell figyelni, hogy ne kapkodjuk el és igényes legyen...

Elkészítési idő: 80 perc

A receptet beküldte: Pici Lulu


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Ananászos muffin » Ananászos csirkemell » Ananászos-csokis muffin » Ananászos puding
» Ananászos disznóhús » Ananászos gyümölcskenyér » Ananászos vaniliahalom » Ananászos-gyömbéres puncs
» Ananászos csirkeegytál » Ananászos csirketál » Ananászos túrótorta III. » Ananászos Pulykamell
» Ananászos máj » Almás ananászos csirke » Ananászos csirkecomb » Kókuszos, ananászos krémes


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.