| Almás krémes szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: Lapokhoz: -60 dkg liszt -20 dkg zsír -20 dkg cukor -2 tojás -1 cs. sütőpor -1 cs. van. cukor -1 dl kefir Főzött krémhez: -2 tojás -1/2 l tej -2 cs. van. puding Rámás krémhez: -20 dkg cukor -1 cs. van. cukor -25 dkg ráma Almatöltelékhez: -1,5 kg reszelt alma -10 dkg cukor -kk. őrölt fahéj -maréknyi mazsola Csokimázhoz: -10 dkg ét tortabevonó -5 dkg ráma -4 ek. olaj Elkészítés: A lapok hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk és tepsi hátán sütünk három lapot, 175 fokos sütőben. Az almát a cukorral, fahéjjal, mazsolával megpároljuk, amíg a levét el nem fövi. A főzött krémhez összekeverünk mindent és sűrűre főzzük állandó keverés mellett. A rámás krém hozzávalóit kikeverjük, majd a kihűlt főzött krémmel robotgéppel állandó keveréssel elegyítjük. A sorrend: alul lap, rá a krém, lap, rá almatöltelék, lap, végül csokimáz. Tanácsok: A lapokat nem szabad jól megsütni: épphogy ne legyenek nyersek, mert máskülönben nem puhulnak vissza és morzsalékosan törnek, szelni sem lehet akkor szépen a sütit. Ja, én most így jártam, látszik a képen... Ez a recept másodéves egyetemista koromból a +lepetés újságból származik. Kicsit változtattam rajta: tejföl helyett kefirt gyúrok a tésztába, a krémhez 15 helyett 20 dkg cukrot adok, mazsolát is teszek az almatöltelékbe. A tetejére porcukor helyett csokimázat rakok, attól ünnepibb. Legközelebb minimum 3/4 liter tej, 3 tojás, 2 cs. pudingporból főzöm a krémet, mert nagyok a lapok ennyi krémhez. Annak idején ezt anyósom sütötte és nagyon ízlett, hát ezért készítettem most én is öcsém és dédipapi szülinapjára: nagyon jót szerettem volna nekik... Nagymamám, mikor megkóstolta, jól leszólta: "Ez csak inkább ilyen vasárnapi tészta a családnak..." - humoros a dédimami. Ennél már csak kisfiam megjegyzése volt mulatságosabb: "Anya, legközelebb megpróbálhatnád úgy is, hogy az almát kihagyod, hogy csak krém legyen meg piskóta" - miből lesz a cserebogár... Egy nappal korábban érdemes összeállítani, hogy a lapok visszapuhuljanak és könnyű legyen szeletelni. Képe a naplómban a 176. bejegyzésben. A receptet beküldte: mbejus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |