| Alma torta- / kertvarázs magazin / receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15 dkg finomliszt 10 dkg rozsliszt 1 cs. sütőpor 10 dkg margarin 3 kanál cukor 1 tojás 2 kanál joghurt 1 cs. vaníliás cukor csipet só 1 kanál őrőltfahéj A töltelékhez: 4-5 alma, 10 dkg darált dió, 2 dl joghurt, 2-3 kanál cukor, fahéj, őrölt szegfűszeg, méz. Elkészítés: A kétféle lisztet a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg margarint, a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, fahéjat, majd az egészet kézzel jó alaposan összegyúrjuk. Hozzáadunk annyi joghurtot, hogy szép sima nem ragadós tésztát kapjunk. Ezután a tésztát berakjuk a hűtőbe pihenni. A diót megtisztítjuk, ledaráljuk, az almát meghámozzuk és egyenletese szép vékony szeletekre vágjuk. Egy kis tálkában joghurtot összekeverünk kevés mézzel, cukorral, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kilisztezünk és a tészta kétharmad részét nyújtódeszkán kinyújtjuk, és a sütőformába igazítjuk úgy, hogy a pereme túllógjon a forma tetején. Ezután a tésztára rászórjuk a darált diót, erre rakjuk az almaszeleteket, majd a joghurtos fahéjas öntetet és így rétegezzük, amíg minden el nem fogy minden hozzávaló. A tészta széleit ráhajtjuk és a megmaradt tésztából tetszőleges rácsot vagy egyéb formákat vágunk és befedjük a torta tetejét. Megkenjük tojás sárgájával és forró sütőben közepes lángon szép aranysárgára sütjük. Tanácsok: Porcukorral meghintve tálaljuk. A receptet beküldte: batarine Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |