| Zelleres zabpehelygolyó receptReform ételek Hozzávalók: 15 dkg zabpehely 2 dl meleg víz 1 közepes fej zeller (vagy egy nagynak a fele) 1 szál petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 4 cikk fokhagyma 3 tojás 1 csokor petrezselyemzöld 1 fakanál só 1 fakanál Vegeta őrölt bors olaj a sütéshez prézli, ha túl lágy lenne a massza Elkészítés: Egy közepes nagyságú tálban készítsd majd el a masszát. A mérlegre tedd rá az üres tálat, nullázd ki. Mérj bele 15 dkg zabpelyhet. Mást nem is kell lemérni, elteheted a mérleget. Önts a zabpehelyre 2 dl meleg vizet, keverd el. Hámozd meg a zellert, egyelőre ne törődj az ott maradó hibákkal. Mivel a zeller ronda rücskös, a kést kúposan kanyarintva vágd ki a barna pöttyöket a zellerből. (Ha mély árok is van benne, akkor az árok közepénél vágd ketté a zellert, úgy könnyebb kivágni a megbúvó héjakat.) Zeller kész! Mosd meg a zellert, és vágd fel kb. fél cm vékony lapokra. Három-négy zellerlapot fektess le, és vágd fel vékony csíkokra. Fordítsd el a csíkokat egy negyed fordulattal, és vágd fel őket apró kockákra. A felvágott zellerkockákat kapard a zabpehelyhez, és folytasd a vagdosást. Jó sok aprított zeller lesz! Aztán jön a petrezselyem. Vágd le a vastagabb végének a tövét, aztán késsel kapard le a héját. A vékonyabb végének a legvégét már ne pucold meg; vágd le, ott már alig van húsa. Most keresztben vágd ketté a petrezselymet. Aztán a vastagabb felét hosszában vágd ketté. Most az egyik felső felet hasítsd 2 lapra, és ezt a 2 lapot hosszában vágd vékony csíkokra. A petrezselyem felső felének a fele. A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra, és kapard a zabpehelyhez, a tálba. Aztán ugyanezt ismételd meg a másik felső fél petrezselyemmel: Hasítsd 2 lapra, vágd csíkokra, vágd kockákra. Az alsó felet elég csak negyedelni hosszában, utána már lehet kockákra vágni, és mehet a többihez, a tálba. Keverd el. A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra! A petrezselyem alsó felét hosszában negyedeld fel! A hagymát pucold meg, vágd fel apróra, és kapard a többihez, a tálba. Pucolj meg 4 cikk fokhagymát! Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymát a tálba! Adj hozzá egyenként 3 tojást (bár előbb inkább csak 2-t, és a végén, ha már minden benne van és nehezen keverhető, akkor még egyet). Keverd el. A petrezselymet mosd meg, vágd fel apróra, és kapard a masszához. Megint keverd el. Aztán jöhetnek a fűszerek: 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta és őrölt bors, amennyit szeretsz (nem egészséges, ezért inkább csak keveset tégy bele). Na, most már minden benne van! Jól keverd el, és amíg előkészülsz a sütéshez, hadd pihenjen a massza. Egy fazékba tedd oda melegedni az olajat, legalább 4 cm mély legyen! Prézli, a golyóformáláshoz. Mivel a 3 tojástól elég lágy lesz a massza, jobb, ha a zabpehelygolyókat megforgatjuk egy kis prézliben. Készíts hát oda egy kis tál prézlit. Végy a markodba egy kevés prézlit, mérj bele egy kanál (fakanál is jó) masszát, a másik tenyeredet is prézlizd be, és gömbölygess takaros golyócskát a zabpehelymasszából. A két tenyered között formálj golyót a masszából! Mire az első adag golyót (7-8 db) megformálod, már forró is az olaj. Mindenesetre ellenőrizd egy kenyérhéjjal, hogy tényleg forró-e, mert ha nem kellően forró olajba teszed bele a golyót, akkor megszívja magát olajjal. Ha odatettél annyi golyót sülni, amennyi csak belefér a fazékba, akkor egy kicsit vedd lejjebb a lángot, hogy az odaégés veszélye nélkül jól átsüljön a zabpehelygolyó. Egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a megsült zabpehelygolyókat az olajból! Amíg egy adag sül, addig formáld meg a következő adag zabpehelygolyót. Közben egyszer a fakanállal forgasd meg a sülő golyókat. Készíts a gáz mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat, és ha szép pirosra sültek a golyók, akkor egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki őket az olajból. Csöpögtesd le róluk az olajat, úgy tedd őket a tálba! Különleges íze van! Hidegen, kenyérrel is finom. Jó étvágyat! A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |