| Vajbab leves receptLevesek Hozzávalók: 60 dkg. friss vajbab, 20 dkg. kifejtett tarkabab, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanálnyi sertészsír, 1 szelet zeller, 2-3 szál zellerlevél, 3 dl. paradicsomlé, 2 szál sárgarépa, 1 kisebb szem burgonya, 1 evőkanál ételízesítő, 3-4 db. bazsalikom levél (vagy egy mokkáskanál morzsolt). Ízlés szerint őrölt fekete bors,só, 1-2 evőkanálnyi kristálycukor, 1 dl. tejföl. Elkészítés: A vajbabot megtisztítjuk és 3-4 centiméteres darabokra vágjuk. A tarkababot kifejtjük. A vöröshagymát egészen apróra, a sárgarépát és a zellert tisztítás után kis kockára vágjuk. Felforrósítjuk a sertészsírt, amin az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt sárgarépát és a zellert. Állandóan kevergetve megpároljuk, majd felöntjük ebőbb egy kevés vízzel, majd ételízesítővel megszórjuk és végül a kellő mennyiségűre feleresztjük ( kb. 1-6-1,8 liter). Ha felforrt hozzáadjuk a vágott vajbabot. Pár perc múlva a kifejtett bab és a kis kockára felvágott burgonya következik. Most belerakjuk a zeller leveleket egészben és ízesítjük őrölt fekete borssal, ha szükséges utánasózzuk, bazsalikommal és felöntjük a paradicsomlével, amit a kristálycukorral ízesítettünk. Ha felforrt pár percig hagyjuk, majd tűzről levével eltávolítjuk a zellerlevelet és tejföllel ízesítve tálaljuk. A zellerlevél és zeller helyett főzhető lestyánlevéllel is. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |